Tientallen ideeën die je voor website promotie kunt inzetten. Je wilt je website promoten en hebt ideeën nodig die je direct kunt uitvoeren? Hieronder heb ik tientallen bewezen website promotie tips neergezet.
Start met een website promotieplan
Met een goed website promotieplan waarin je het volgende beschrijft ga je veel meer bezoekers naar je website trekken.
- Kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen
- Strategie en uitvoering
- KPI’s definiëren om de voortgang meetbaar te maken
- Tijdspad waarin je de promotie activiteiten plant
Nu heb je een mooie online marketing strategie bedacht maar dan komt het tot de uitvoer.
Welke tactics ga je gebruiken om je website te promoten?
Om jou een flinke duw in de juiste richting te geven heb je hierbij een gazillion manieren om je website te promoten.
Niet elk idee is voor jouw business geschikt maar het geeft een hoop inspiratie om jouw promotieplan body te geven. Om originele en resultaatgerichte ideeën te helpen genereren.
Heb je eenmaal een set aan tactics verzameld die voor jou haalbaar zijn qua budget, tijd en middelen dan is het moment aangebroken om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Online website promotie werkt echt maar het gaat niet vanzelf.
Hulp nodig bij de strategie of uitvoer van je online marketing? Drop een berichtje in onze mailbox en laten we kijken of we iets voor jou kunnen betekenen!
Je website promoten via Social Media
Inkoppertje maar je moet eens weten hoeveel ondernemers social media links laten liggen.
Deel je blogs via Twitter, Facebook, LinkedIn
Heb je met bloed, zweet en tranen een blog geschreven? Vergeet het dan niet te promoten via de verschillende social media kanalen en gebruik goede #hashtags om de content goed vindbaar te maken.
Maak een bedrijfspagina aan op Facebook
Deel je blogs of interessante artikelen van anderen gelieerd aan je business om je doelgroep te entertainen of op te leiden. Zo zorg je dat jouw bedrijf gezien wordt als een autoriteit om meer vertrouwen te kweken.
Zoekmachines gebruiken de informatie ook om je beter te indexeren voor bijvoorbeeld betere lokale vindbaarheid. En bedrijven met me
er volgers worden gezien als betrouwbaar. Dat levert je een extra pluspuntje in Google op en daar van kun je er niet genoeg van hebben.
Plaats op Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn Google+ en elk ander (voor jou relevant) social mediaplatform een link naar je website
Als men jouw content op social media vind dan wil je dat ze gemakkelijk snel door kunnen klikken als de interesse is gewekt.
Start een Youtube kanaal
Produceer ‘How to’ video’s, leg iets uit met whiteboards of laat video’s maken die grappig, aantrekkelijk en vermakelijk zijn. Als je niet zo gemakkelijk schrijft dan is dit wellicht een optie om een publiek te trekken. Let wel. Hoe beter geproduceerd des te professioneler jij overkomt. Het nadeel is echter dat het ook duurder is.
Maak collecties aan op Unsplash en link naar je website
Heb je mooie productfoto’s? Zet ze op Unsplash, link vanaf je profiel naar je website. Tag de foto’s zodat ze goed vindbaar zijn. Unsplash is een gratis stockfoto dienst die staat voor kwaliteit. Zorg dus dat de foto’s enorm goed zijn of deel ze anders niet. Ook een mooie bron als je op zoek bent naar nieuwe foto’s voor je blog of website.
Profileer jezelf op Snapchat
De nieuwste rising star in social media. Je kunt daar nog redelijk eenvoudig en tegen lage kosten een netwerk opbouwen. Bij Facebook en Instagram moet je de portemonnee trekken om aandacht te krijgen. Let wel dat de doelgroep op Snapchat relatief jong is. Zijn dat wel jouw potentiële klanten?
Deel je blogs op LinkedIn
Schrijf je gemakkelijk en graag blogs? Promoot ze via relevante LinkedIn groups of draag bij door op het blogplatform van LinkedIn te publiceren. Je bereikt dan gemakkelijk iedereen in je netwerk die regelmatig LinkedIn bezoekt. Als je in LinkedIn groups post zorg dan wel dat je ook regelmatig andere updates liked of reageert. De kans dat je wat liefde terug krijgt is dan groter en je wordt minder als een spammer gezien.
Recycle je content
Om content te produceren moet je in de eerste fase research doen. Research is moeilijk want dat vergt denkwerk en kost meestal veel tijd. Als je dan veel denkwerk hebt verzet en je hebt een mooie blog geschreven dan is het bijna relatief simpel om de blogpost om te zetten in een infographic. Of gebruik het als script voor een video op Youtube. Of maak er een presentatie van en zet het op Slideshare.
Wanneer niet op LinkedIn publiceren?
LinkedIn heeft last van seizoensinvloeden. Zo heeft LinkedIn een enorme dip tijdens de feestdagen. Heb je tijdens de Kerst je gezin verwaarloosd en al je tijd gestoken in het schrijven van een diepgaand artikel over de stijging van het percentage traanvocht in correlatie tot de eetgewoontes van jonge zeehonden uit Pieterburen? Publiceer hem dan wel pas als iedereen na Oud & Nieuw weer op werk is want anders leest niemand het.
In onderstaande grafiek zie je de enorme daling in de interesse in Google tijdens de kerstperiode.
Zoek je niche in social media
Er zijn tientallen zo niet honderden sociale netwerken. Het gaat niet alleen om het aantal dagelijkse bezoekers van die social media. Het gaat ook om wie er op zitten. Verkoop je fietsen aan hipsters? Of kruidenbuiltjes aan senioren? Geloof me, je vind ze niet op hetzelfde netwerk.
Social media tools die je leven gemakkelijker maken
Dagelijks op meerdere netwerken aanwezig zijn kan nogal een uitdaging zijn. Heb je iets interessants te melden? Is er een nieuwsbericht dat je kan retweeten. Hoe zorg ik dat ik gedoseerd berichten post?
Allemaal vragen waar allerlei tools je bij kunnen helpen. Hieronder een paar van mijn favorieten.
Gebruik Buffer om gemakkelijk berichten gepland te delen. Of Buzzsumo om onderzoek te doen welke content vaak wordt gedeeld, wie influencers in een niche zijn en om relevante keywords te monitoren zodat je een update ontvangt als er interessant nieuws is om te delen.
Social share buttons op je website
Onderaan je blog of bij producten kun je social share buttons plaatsen. Bij producten is het vaak minder succesvol dan bij content als blogs en video’s. Social share buttons zorgen ook dat je website langzamer laadt dus zelf probeer ik het op productpagina’s te vermijden. Plaats ze daar dan ook echt alleen als de producten die je verkoopt heel cool, grappig of uniek zijn. Verkoop je plastic balpennen die je overal kan kopen? Laat die share buttons daar maar zitten joh.
Zet Whatsapp in als marketingkanaal
Zorg dat lezers van je blog gemakkelijk via Whatsapp de content kunnen delen. Verzamel de 06 nummers van klanten. Whatsapp gaat veel commerciëler worden en je wilt hierop in kunnen springen.
Benader influencers uit je netwerk of op social
Heb je een blog geschreven? Check wie er in je social media een grote schare volgers heeft. Benader hen en vraag of ze in het artikel opgenomen willen worden met een quote oid. Als je het artikel op social promoot dan is de kans groot dat ze het ook delen.
Interview experts en influencers met een grote schare volgers
Het ego van die persoon wordt dusdanig gestreeld dat deze niet kan wachten om het interview op jouw website met zijn of haar achterban op social media te delen.
Zet je presentaties en keynotes op Slideshare
Deel je kennis en zorg dat je ook op Slideshare een link naar je website plaatst. Optimaliseer je presentaties ook goed en embed een presentatie op je website. Google loves multimedia zorg dus dat de Googlebot gemakkelijk en begrijpelijk je content kan crawlen.
Gebruik goede hashtags en tag mensen of bedrijven die in je artikel voorkomen
Als je dat doet dan wordt je onder de aandacht gebracht van de mensen in zijn of haar netwerk waar jouw toekomstige klanten mogelijk zitten. Profiteer zo van het bereik van die persoon of dat bedrijf.
Meng je tussen de mensen uit je doelgroep op fora
Deze is best lastig. Als je op een populair forum een account aanmaakt en het eerste bericht dat je plaatst is puur commercieel? Dan wordt je direct uitgespuugd en met pek, veren en een IP blokkade de tent uitgetild. De je het goed en kijk je de kat uit de boom en geen je goede antwoorden op vragen die worden gesteld? Dan gaan ze je zien als een expert en krijg je veel liefde.
Respecteer dus de fora etiquette
- Geef antwoord op vragen
- Beantwoord ook de vragen op vragen
- Plaats een link naar je website in je profiel en handtekening
- Stel zelf ook vragen
- Als je een gewaardeerd lid van de community bent dan kun je best eens een link naar je website plaatsen mits het relevant is voor de vraag die werd gesteld
Beantwoord vragen op Startpagina Goeie Vraag
Beantwoord vragen op Startpagina Goeie Vraag in de categorie waar je veel verstand van hebt.
Facebook Groups
Net als LinkedIn groepen kun je hier ook aan de slag en een bijdrage leveren.
Start een eigen Facebook Group
Bestaat er nog geen groep in jouw niche? Begin er eentje!
Post in Google Groups
Google is wat minder voor de hand liggend want deze zijn minder populair in Nederland. Maar werk je internationaal en voor een specifieke doelgroep? Neem dan daar ook eens een kijkje.
Email Marketing tips
Gebruik de automatische handtekening van je email
Een link naar je website is één. Plaats er een call to action voor om hem ook effectief te maken. Heb je een actie lopen deze maand? Of een evenement waar je graag mensen heen wilt lokken? Wil je dat men zich inschrijft op de nieuwsbrief?
Promoot het in je automatische handtekening.
Moedig collega’s ook aan de automatische handtekening van hen email in te stellen
Als je vijf collega’s hebt die ieder naar 25 personen per week een mail versturen dan heb je al bij 125 mensen je actie onder de aandacht gebracht. Do I need to say more?
Autoresponder goed gebruiken
Als je op vakantie gaat dan kun je in de autoresponder ook dezelfde truuk met de automatische handtekening toepassen.
Verzamel email adressen op locatie
Geef klanten in je winkel of showroom een flyer en moedig ze aan zich in te schrijven op de nieuwsbrief. Bij het realiseren van een verkoop en het noteren van de gegevens is het een kleine moeite om ook het emailadres van de klant te vragen om ze op de mailinglist te zetten.
Zorg voor meer abonnees op je nieuwsbrief
Email marketing is één van de meest onderschatte vormen van digital marketing. Terwijl dit een van de meest kosteneffectieve kanalen kan zijn. Zeker als je gebruik maakt van marketing automation tools en je oude content ook onder nieuwe inschrijvers verspreid.
Zorg voor een optimale balans tussen de hoeveelheid content in een nieuwsbrief en de frequentie waarop je de nieuwsbrief verstuurd.
Liever zes keer per jaar een paar korte nieuwsitems en berichten dan één in het jaar die tjokvol zit. Hoe eenvoudiger de boodschap, des te groter de kans dat er wordt doorgeklikt.
Segmeteer en personaliseer je email nieuwsbrief
Maak de aanhef persoonlijk en gebruik de naam van de klant om deze aan te spreken. Verkoop je scooters en fietsen? Stuur de klant die een fiets heeft gekocht dan geen aanbieding van een scooterhelm want dat converteert niet. Korting op een servicebeurt zes maanden na aankoop van de fiets gaat meer opleveren.
Laat je opnemen in andermans nieuwsbrief
Ben je net een winkel begonnen? Vraag aan de lokale ondernemersvereniging of ze dat via de website willen bekend maken en een berichtje in de nieuwsbrief is ook mooi meegenomen.
Breng continuïteit aan in je email marketing strategie
Stuur op regelmatige basis een nieuwsbrief. Als je slechts één of twee keer per jaar een email bericht met een aanbieding stuurt dan komt dat zelfs spammerig over. ‘Huh, wanneer heb ik me daar ook alweer voor ingeschreven?’.
Lukt het je niet om zelf maandelijks of twee wekelijks een nieuwsbrief te versturen? Roep de hulp in van een email marketingbureau.
PR, Sponsoring en Offline promotieactiviteiten
Bouw een relatie op met lokale media, vakinhoudelijke media, bloggers en social influencers
Een nieuw product of dienst? Nodig journalisten uit voor een persbijeenkomst. Geef ze eerder toegang tot een service of geef gratis een product weg en vraag of ze er een stukje over willen schrijven. Als je ze eenmaal kent en persoonlijk hebt ontmoet dan is het veel gemakkelijk om ze later weer eens te benaderen. Hebben ze iets gratis gekregen dan zijn ze eerder genijgd iets voor je terug te willen doen. En dat is publiciteit genereren.
Zorg dat je op de radio komt als expert
Bel een lokaal radiostation of is er een podcast met een grote schare luisteraars in jouw niche? Probeer dan geïnterviewd te worden of doe mee met praatprogramma’s waarbij je aanschuift als expert in jouw vakgebied. Of sluit een deal dat ze jou bellen als er in de actualiteit iets gebeurd waar jij een expert opinion bij kunt geven.
Laat een infographic maken
Een infographic is ideaal als je complexe materie simpel wilt uitleggen. Heb je een dozijn aan feitjes over een bepaald onderwerp, interessante data uit je organisatie of een ingewikkeld proces om uit te leggen? Laat een infographic maken en promoot deze via PR, email, social en elk ander communicatiekanaal dat je tot je beschikking hebt.
Infographics zijn zo rete populair omdat veel informatie. snel en op een aantrekkelijke manier geconsumeerd kan worden. Infographics hebben dan ook de neiging om zichzelf te laten verspreiden als een bosbrand.
Dat zorgt voor een grotere online zichtbaarheid van jouw merk.
Het genereert meer linkjes naar je website.
Zoekmachines zijn dol op linkjes naar jouw website want dat is voor hen een indicatie dat je een betrouwbare bron bent.
Van wat extra kudos van Google en Bing is nog nooit iemand slechter geworden.
Heb je geen interessante data?
Bekijk dan eens de open datasets van het CBS. Je kunt gratis en voor niets interessante data uit jouw branche downloaden. Analyseer de gegevens en haal er informatie uit die nieuwswaardig is. De echt grote inzichten publiceert het CBS zelf maar er valt voor jouw doelgroep in jouw branche veel interessanter en diepgaandere gegevens te halen die voor het grote publiek niet boeiend zijn.
Had ik al gezegd dat het gratis is?
Google News gebruiken
Als je blogt en met advertenties je geld verdient dan kun je met een paar technische tweaks door Google News worden opgepikt voor highspeed indexatie in Google. Je blogs of nieuwsberichten komen dan bovenaan in zoekresultaten en mogelijk bij trending topics. Hierdoor kun je een boost aan extra bezoekers verwachten. Zorg je wel dat je de datalimiet bij je hostingprovider ophoogt om alle bezoekers af te kunnen handelen?
Lees de voorwaarden van Google News wel goed door want misbruik door spammers wordt keihard afgestraft.
Ouderwetse visitekaartjes of een digitaal kaartje laten maken
Maak en geef je visitekaartje met je webadres veelvuldig weg
Als je ze nog gebruikt dan moet er wel een linkje naar je webadres opstaan. Ben je een echte digitale nerd en vind je een visitekaartje iets van voor de bankencrisis maak dan een digitaal visitekaartje.
Zet je webadres op je bedrijfspand, winkel of voor mij part boomhut
Je hebt zo’n dure A-locatie op een mooi bedrijventerrein of winkelstraat. Plak het webadres dan ook op je pui.
Sponsor lokale activiteiten
Opereer je lokaal? Sponsor de lokale braderie. Help de school in de buurt. Geef aan de lokale sportvereniging. In ruil wil je natuurlijk een mooi plekje op de website met naam en toenaam genoemd worden. Het linkje naar je website is zeer waardevol als het gaat om lokale vindbaarheid.
Geef workshops of trainingen
Geef tegen lage kosten een waardevolle training. Laat zien dat je naast dat onderwerp nog meer kennis van zaken hebt en bied je hulp aan. Ik geef SEO trainingen voor ondernemers. De gehele dag heb ik een groepje potentiële klanten in mijn klasje zitten om mijn kunsten aan te vertonen. Hierdoor heb ik al meerdere nieuwe klanten mogen verwelkomen. En die dag kreeg ik ook gewoon betaald. Hoe mooi is dat.
Organiseer een webinar
Heb je een complex product? Moet de klant eerst een leerfase doorstaan om jouw dienst te doorgronden? Organiseer een webinar of hang-out om laagdrempelig de klanten door de learning curve heen te sleuren.
Promoot je website via Flyers
Verspreid flyers op plekken waar je doelgroep komt. Let wel. Een flyer moet de aandacht trekken. Probeer niet alles in de flyer te zetten maar lok ze naar je website.
Organiseer een netwerkborrel
Organiseer samen met collega ondernemers of partners waarmee je samenwerkt een netwerkborrel. Nodig relaties uit en moedig ze aan ook bevriende ondernemers uit te nodigen. Deel op het event op een originele manier kennis, kom in contact met andere ondernemers en leg de basis voor nieuwe samenwerkingen. Inschrijven kan op je website.
Organiseer een feestje in je winkel
De nieuwe collectie komt uit. Een nieuwe game wordt gelanceerd die je online verkoopt. Of je app is eindelijk beschikbaar in de App Store. Nodig trouwe klanten, partners, bloggers uit om het te vieren. Jaag zo mond tot mond reclame aan, bouw loyaliteit op en genereer publiciteit.
Geef prijzen weg maar pas op
Leuk als je prijzen weggeeft in ruil voor een inschrijving op een nieuwsbrief, een like of een share maar maak het niet te duur. Zodra de actie voorbij is zijn ze weer weg. Je wilt dat je mogelijk nieuwe klanten aantrekt of bestaande klanten een beetje verwend. Niet notoire winactie deelnemers pleasen.
Werk samen met ondernemers uit de regio of aanvullend vakgebied
Maak jij design koffiemokken? Verkoop ze via biologische koffiewinkels. In ruil promoot of verkoop je hun product.
Schrijf kritische en eerlijke reviews van producten of diensten van andere bedrijven
Als de beoordeling eerlijk is en het bedrijf er goed vanaf komt dan is de kans groot dat ze het met hen klanten delen. Zeker als je bij relatief onbekende of kleine spelers begint. Als je eenmaal meer bekendheid geniet dan kun je ook grotere merken en bedrijven gaan beoordelen.
Schrijf een gastblog op een populaire blog of gerenommeerde website
Schrijf over jouw vakgebied en durf je mening te geven. Deel je visie en hanteer daarbij een authentieke schrijfstijl. Krijg je ruimte om een bio onder het artikel te plaatsen? Gebruik deze ruimte om kort en bondig iets over jezelf te en jouw bedrijf te vertellen. Plaats daar ook een link naar je website. Lezers die gecharmeerd zijn van de wijze waarop jij je verhaal vertelt en jouw visie delen heb je nieuwsgierig gemaakt. Het doorklikken naar jouw website wil je dan natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk maken.
Vermeld je prijzen en accreditaties
Heb je een prijs gewonnen? Deel het! Plaats het op je website. Zet het in je email handtekening. Heb je verschillende accreditaties? Ben je register accountant? Dan ben je betrouwbaarder dan die persoon die dat niet is. Toon dit prominent op je website. Het zorgt voor meer vertrouwen bij de bezoeker van je website.
Plaats een reactie bij relevante blogs
Wordt er ergens over een onderwerp geschreven dat jij onlangs ook hebt uitgediept? Deel het in de commentsectie. Mits het een aanvulling en niet schaamteloze zelf promotie is.
De moderator die het bericht wel of niet gaat toelaten doet het alleen als het iets toevoegt.
Promotie via e-commerce platforms
Meld je website aan bij directory’s
Heb je een restaurant? Dan wil je op Iens gevonden worden. Ben je een elektromonteur? Vraag dan een erkenning aan bij elektricien.org. Zo zijn is er voor iedere branche wel een directory te vinden. Zoek er eentje die een bepaalde meerwaarde biedt. Leuk dat ze je gegevens publiceren en een link plaatsen maar het is fijner als ze een accreditatie verlenen of je op een andere manier promoten.
Verkoop via Marktplaats
Ook als handelaar kun je jouw nieuwe producten via Marktplaats verkopen. Als je wilt dat je advertentie bovenaan komt te staan dan moet je uiteraard je portemonnee trekken. Marktplaats heeft wel het bereik om snel je product te pushen.
Verkoop via eBay
Wil je producten internationaal aan de man brengen en is het kostentechnisch gunstig om je product internationaal te verzenden? Bestudeer direct de mogelijkheden om op hen platform een nieuw publiek aan te spreken.
Verkoop je product via Alibaba
Nee, niet die vent met die veertig rovers. Ik bedoel het gigantisch grote Chinese e-commerce platform waar onze Koning een bezoek aan heeft gebracht. Chinezen zijn dol op Europese producten en ze hebben steeds meer te besteden. Produceer je klompen met de Chinese vlag erop of design meubels en accessoires? Dan kun je daar per stuk of in bulk je product proberen te vermarkten.
Verkoop via bol.com
Beetje hetzelfde verhaal als je meuk via Marktplaats verkopen. Ze hebben een enorm bereik. Klanten kopen graag via Bol.com vanwege het betaalgemak en de service. Een doelgroep die het niet erg vind om een Euro meer te betalen. Dus mogelijk interessantere marges dan het verkopen via andere kanalen.
Verkoop via Amazon
Ja maar Amazon is toch helemaal niet groot in Nederland?
Klopt. Maar al die expats die uit de UK, Duitsland of VS komen en in ons kikkerlandje een paar jaar werken bestellen wel elke theelepel op dat platform. Deze expats hebben een dikke portemonnee en betalen meestal netjes op tijd.
Bonus tip: Zorg dat je razendsnel veel positieve reviews verzameld zodra je een Bol.com of Amazon verkoopkanaal bent gestart! Veel en goede reviews hebben een positieve invloed op jouw aanwezigheid in hen webwinkel.
Gebruik dealsites om je nieuwe restaurant te promoten
Je moet absurd hoge kortingen weggeven om mensen je tent in te lokken maar bedenk wel dat als ze een fijne ervaring hebben gehad ze veel kunnen betekenen op het gebied van mond tot mond reclame. Het is een week bikkelen om al die gasten die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten af te moeten handelen. Ze willen namelijk alleen de aanbieding en bestellen nog geen biertje extra. Je restaurant geniet wel in zeer korte tijd meer lokale bekendheid.
Zorg dat fabrikanten van de producten die je verkoopt je website promoten
Jij promoot hen product dus is een vermelding op de website van de producent of leverancier op hen website als verkooppunt toch wel het minimale wat je van hen mag verwachten. Uiteraard weer met link naar je website. Link trouwens ook terug. Als jij eerst geeft, dan geven ze ook gemakkelijker terug.
Plaats je bedrijf op Wikipedia
Ga je als bedrijf al een tijdje mee? Of heb je een onderscheidend product of dienst in de markt gezet? Maak een Wikipediapagina aan. Link naar je website. Gebruik bij de bronvermelding ook andere bronnen dan alleen je eigen website om betrouwbaar en onafhankelijk over te komen. Bijvoorbeeld als je de geschiedenis van je bedrijf beschrijft en informatie gebruikt uit een oud krantenartikel.
Houd je bij het maken van reclame en promotie wel aan de spelregels
Op het Ondernemersplein zijn alle wetten en regels omtrent het maken van reclame en website promotie in jouw branche terug te lezen.