Google voert seo update uit

De komende Google SEO update kan een aardverschuiving in de ranking veroorzaken

Google voert continu wijzigingen in haar SEO algoritme door. Dit algoritme berekend welke websites zoekmachine vriendelijk zijn (lees: de beste content biedt voor de gebruiker) en welke ze dus bovenaan in de zoekmachine willen plaatsen.

Slecht een enkele keer per jaar voert Google een grote update door die voor een aardverschuiving kan gaan zorgen.

Zo ook op 21 april 2015.

Wat gaat Google in haar SEO algoritme veranderen?

Zoekmachine optimalisatie is deels een kwestie van het volgen van een checklist. Niemand weet precies welke factoren het meest belangrijk zijn. Iedereen die binnen zoekmachine marketing werkt weet sowieso zeker dat je zoveel mogelijk van deze factoren moet doorvoeren om hoog te kunnen eindigen.

Google heeft aangekondigd dat de volgende zaken enorm belangrijk gaan worden:

  1. Mobiel vriendelijkheid van je website
  2. Laadtijd van pagina’s

Mobiele vriendelijkheid (responsive) websites

Google herkent dat het gebruik van de zoekmachine op mobiel enorm toeneemt. Om op dit gedrag in te spelen willen ze ook de beste beleving voor de gebruiker voorschotelen. En dus willen ze de gebruiker die zoekt met een mobiel het liefst websites voorschotelen die zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Als je website zich automatisch aanpast aan de grote van het scherm dan is je website ‘responsive’.

Testen of je website responsive is

Google biedt een handige tool om te testen of je goed bezig bent of niet.

Doe hier de mobiele vriendelijkheidstest van Google

Laadtijd van je website

Je vindt het zelf ook irritant als een site net zo snel laadt als jij tot tien kan tellen.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat trage websites zo irritant zijn dat de laadtijd direct effect heeft op online sales. Hoe langer het duurt, des te minder je zal verkopen. Op een mobiel is een gebruiker nog ongeduldiger en mede daarom is het nog belangrijker dat je site een acceptabele laadtijd heeft.

Eerst wil je weten of je site een performance update kan gebruiken.

Log in op je Google Analytics account.

Klik in de linkernavigatie op Gedrag > Sitesnelheid > Paginatiming.

Daaronder in de navigatie vind je Suggesties voor snelheidsverbeteringen. Daar vind je, je gelooft het niet, suggesties van Google om je website sneller te maken. In veel gevallen allerlei technische zaken dus je moet al snel je webmaster een schop onder de kont geven.

Hulp bij zoekmachine optimalisatie

Heb je al een tijdje niet omgekeken naar de vindbaarheid van je site? Heb je niet de beschikking over een webmaster om het probleem mee op te lossen? Wellicht kunnen wij wat voor u betekenen. In ruil voor een kop koffie voeren we graag een SEO analyse voor u uit. Hier vind je meer informatie over onze SEO dienstverlening.