rankingcoach review seo tool voor search engine optimization

Rankingcoach is een simpele SEO tool voor starters die zoekmachine optimalisatie gestructureerd en resultaatgericht vorm willen geven. De SEO software is eenvoudig in het gebruik, ziet er gelikt uit en is relatief goedkoop. De SEO specialist die dieper de techniek in wil duiken en uitgebreid trefwoordonderzoek wil doen zal minder aangetrokken zijn tot de minimalistisch en visueel ingestelde SEO tool van rankingCoach.

Complete SEO analyse tjokvol praktische tips voor slechts 99,-

Ontvang een SEO analyse met daarin precies aangegeven wat je moet verbeteren om te stijgen in zoekmachines.

rating-rankingCoach SEO

Als je geen budget hebt om de SEO uit te besteden dan is rankingcoach een prima oplossing om zelf je website te optimaliseren.

Positief aan rankingCoach

Alhoewel SEO snel heel technisch wordt is het rankingCoach gelukt om dit in het zoekmachine optimalisatie proces zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

De ondersteunende uitgebreide SEO (video) tutorials voor de meest gebruikte CMS systemen zoals WordPress, Joomla en Drupal navigeren je door het complexe SEO landschap recht op je doel af: Meer bezoekers naar je website uit zoekmachines.

Nadelen rankingCoach

Sommige KPI’s worden onduidelijk weergegeven. Er wordt erg gefocust op het wat en niet op het waarom. Hierdoor zal in de essentie het kennisniveau van de gebruiker niet toenemen als de gedachte erachter niet wordt toegelicht. Je hoeft geen automonteur te zijn om een auto te kunnen besturen. Je hoeft dus ook geen SEO specialist te zijn om je website te optimaliseren. Zo lang je de Formule 1 niet wilt winnen is het niet nodig om deze kennis te vergaren.

rankingcoach review seo tool voor search engine optimization

Meer verkeer uit zoekmachines

Je wilt meer verkeer (bezoekers) naar je website via zoekmachines zoals Bing en Google trekken. De SEO tool moet je in staat stellen om naar dat doel toe te werken.

 1. SEO tooling moet een indicatie geven of je het doel aan het behalen bent
 2. Waar je de search engine optimization moet bijsturen
 3. SEO tips geven over wat je moet aanpakken

De SEO tool van rankingCoach is daar goed in geslaagd!

Ik mis echter de mogelijkheid om een uitgebreid trefwoordonderzoek uit te kunnen voeren. Het trefwoordonderzoek is het fundament van SEO. Zonder een goed fundament kun je nooit een degelijk huis bouwen.

Algehele beoordeling rankingCoach

rating-rankingCoach SEO

Degene die gaat starten met SEO zou ik deze tool meteen aanraden. Met als voetnoot dat je goed moet nadenken over de zoekwoorden die je voor de website optimalisatie gaat gebruiken.

Voor de professionele gebruiker mis ik de mogelijkheid voor een uitgebreid trefwoordonderzoek. Voegen ze dit toe dan stap ik meteen over.

Onderstaande rankingCoach review moet je een goede inschatting geven of deze SEO app bij je past of niet.

SEO website: geen doel maar een middel

Als je start met het optimaliseren van je website voor zoekmachines dan kom je er snel achter dat dit tijdrovend is.

Zoals de term ‘organische zoekresultaten’ al doet vermoeden. Het is iets dat groeit en bloeit naarmate jij het aandacht geeft.

Geef je het geen aandacht of probeer je het plantje harder te laten groeien door chemicaliën toe te dienen (lees: pas je black hat SEO technieken toe?) dan zakt het plantje in.

Geef je het alle liefde en aandacht om voor specifieke zoektermen het beste resultaat voor de gebruiker te presenteren dan heb je een grote kans dat je plantje zal groeien. En dat je daar later de zoete vruchten van zal plukken.

Aanmelden rankingCoach sneaky

Het aanmelden gaat vrij eenvoudig. Alleen na het invoeren van mijn bankgegevens en ik op bestel had geklikt verscheen er spontaan een aangevinkte checkbox waarbij ik akkoord gaf voor de lopende machtiging. Dit vind ik niet heel erg netjes.

rankingcoach reviewSEO tool inrichten

Je kunt aan de slag zodra je bent aangemeld. Je geeft de url van je website op in de webbased applicatie en deze tovert al je gegevens op het scherm. Vervolgens checkt deze of je bij relevante locatiediensten zoals Google Mijn Bedrijf en Bing bent aangemeld. En moet je opgeven of je een regionaal- of landelijk opererend bedrijf bent. Je kunt maximaal drie steden opgeven bij het single user account dat ik heb getest. Vervolgens kies je het CMS waarop je website draait (bijvoorbeeld WordPress of Drupal).

Trefwoordonderzoek te minimalistisch

Daarna voer je de zoekwoorden in waarop je graag gevonden wilt worden. De tool geeft vervolgens aan dat je minimaal vijf zoekwoorden moet opgeven en geeft een aantal suggesties op basis van de keywords die de SEO software op je website vindt. Dit is mooi visueel weergegeven maar dat maakt het ook wat lastiger om te scannen.

Grootste minpunt van rankingCoach

Het trefwoordonderzoek dat de belangrijkste stap is bij het starten met zoekmachine optimalisatie is zeer lastig, zo niet onmogelijk, om uit te voeren.

Waarom een trefwoordonderzoek?

 1. Welke vragen stellen mijn klanten tijdens het aankoopproces?
 2. Hoe helpt mijn product of dienst daarbij?
 3. Welke trefwoorden worden hierbij gebruikt?
 4. Op welke van deze trefwoorden zit het zoekvolume?
 5. Zijn er synoniemen die ik kan gebruiken?

Je kunt dit niet of nauwelijks met deze SEO tool onderzoeken. Ze geven suggesties op basis van de trefwoorden die ze nu op de website terugvinden. Een gemiste kans maar deze SEO tool is dan wellicht meer geschikt voor de starter.

Concurrentie analyse en benchmark

De SEO tool voert een concurrentie analyse uit en laat vergelijkbare partijen uit jouw branche en regio zien. Je directe concurrenten dus. In de rapportage module vind je jouw positie ten opzichte van deze concurrenten. Dit geeft een goede indicatie of je een outperformer bent of dat je nog een wereld hebt te winnen in zoekmachines.

Eerste feedback na de SEO check

 • Bij welke locatiediensten ben je aangemeld

  SEO check

 • Indexering bij Google en Bing
 • Sta je op een blacklist van Google
 • Onpage feedback
  • 404 meldingen
  • Lengte van de titels
  • Gebruik kopteksten
  • Meta description
 • Schatting van het aantal bezoekers, de time spend onpage en bouncerate
 • Website responsive test inclusief laadtijd van de mobielepagina’s
 • Social media footprint (likes & followers)

Don’t make me think

De Onpage feedback van de eerste SEO check vind ik onduidelijk weergegeven. Zo geeft rankingCoach aan dat 90% van de titels te kort is. Ik moet vervolgens nadenken en concluderen dat ik het bij 90% goed doe maar in 10% van de gevallen niet.

Google Optimalisatie

Na het installeren van rankingCoach met de SEO nul-meting als uitgangspunt wordt je doorgestuurd naar het dashboard van je account. Je hebt hier een overzicht van de volgende zaken:

 • Overzicht
 • Opdrachten (SEO tips)
 • Rapporten
 • Nieuws
 • Instellingen

Als rankingCoach SEO tips geeft dan hebben ze het over ‘opdrachten’ die je moet uitvoeren.

seo tips en aanbevelingen vanuit de seo toolSEO Tips

SEO tips (opdrachten) zijn onderverdeeld in:

 • OnPage optimalisatie
 • Lokale SEO
 • Linkbuilding
 • Sociale Media

De belangrijkste rankingfactoren die bepalen of je stijgt of daalt kun je hiermee volgen en aanpakken. Daarnaast geven ze weer hoever je bent gevorderd met je optimalisatie werkzaamheden. Je krijgt dus stap voor stap aanbevelingen om je website gestructureerd aan te pakken.

Het mooie is dat ze meteen uitleg geven over het waarom je dit moet doen en hoe je het moet aanpakken. Hierbij worden uitgebreide (video) tutorials aangeboden. De uitleg is zelfs toegespitst op jouw CMS mocht je dit hebben opgegeven.

Je hebt dus wel enige mate van technische kennis nodig om je website te optimaliseren maar ze hebben enorm hen best gedaan om je afhankelijkheid van een webdeveloper te verlagen.

SEO tips gestructureerd wegwerken

Het zoekmachine optimalisatie proces kost veel tijd en energie. Je kunt nooit alles tegelijk oppakken dus het wegwerken van de SEO aanbevelingen middels een opdrachtenlijst werkt dus erg lekker.

Zo nu en dan voert de SEO software ook een check uit om te kijken of je daadwerkelijk de aanbeveling hebt opgevolgd. Je wordt gemotiveerd om alles stap voor stap op te pakken.

SEO Rapportage

Als je gebruik maakt van Google Analytics dan kun je dit vrij eenvoudig koppelen aan rankingCoach. Het voordeel hiervan is dat de data die ze uit Analytics trekken visueel aantrekkelijk presenteren. Iemand met minder of geen ervaring met Google Analytics voelt zilch hierdoor minder geïntimideerd door alle functies die in GA worden aangeboden.

Het nadeel is dat je niet zelf een periode kunt instellen en geeft de SEO tool alleen de afgelopen 30 dagen weer.

Beoordeling  SEO tooling van rankingCoach

Wil je de SEO zelf uitvoeren en wil je het niet uitbesteden dan zou ik de tool meteen aanraden. Ik adviseer dan wel om je vooraf te verdiepen in search engine optimization.

SEO training & rankingCoach = succes

Als ik morgen bij de bouwmarkt het juiste gereedschap aanschaf dan heb ik de middelen om een kast in elkaar te zetten. Dat betekent nog niet dat ik meubelmaker ben.

Volg een SEO training bij een expert om in combinatie met deze tool je website zo snel mogelijk bovenaan in Google te krijgen. En om ervoor te zorgen dat je op lange termijn bovenaan in de zoekmachine vindbaar zal zijn en je concurrenten voor blijft.

Conclusie rankingCoach review

Rankingcoach is een aanrader als je de SEO niet wilt uitbesteden. Verdiep je wel continu in zoekmachine optimalisatie om op de hoogte te blijven.

Hulp nodig bij zoekmachine marketing?

Wil je het optimaliseren van je website liever uitbesteden? Wij helpen hier graag bij.

Zo kunnen we een SEO scan van je website maken zodat we meteen zien waar er kansen liggen om te verbeteren.

Neem vrijblijvend contact op om de beste mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.